• sl5
  • sl3
  • sl6
  • sl4
  • sl1
  • sl8
  • sl7
  • sl2
  • sl9

Elevii de la Liceul Vasile Lupu produc energie electrică de la miniturbine eoliene şi prepară bucate la cuptoare solare improvizate

16 aprilie - Elevii de la Liceul Vasile Lupu cunosc secretul producerii energiei din surse regenerabile şi al consumului eficient al acesteia datorită Cursului „Surse de energie regenerabilă” pe care îl studiază, în premieră, în acest an de învăţământ. Cursul de energie regenerabilă a fost lansat în Republica Moldova de Proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă”.

 

 

 

 

Astăzi, elevii din clasa VII- B au petrecut una din aceste lecţii, la care au produs energie electrică de la miniturbine eoliene, au arătat cum pot coace bucate la umbrele ce captează energia solară şi au venit cu sfaturi practice de reducere a consumului de energie în şcoală şi acasă. „Lecţia pe care o studiez din septembrie, m-a motivat şi învăţat să fac un audit energetic al propriului apartament. Datorită schimbării becurilor electrice, a draperiilor şi a locului frigiderului în casă, avem lunar economii de aproape 100 de lei la consumul de energie. În plus, reducem şi din volumul de emisii de CO2”, spune Nichita Miron, elev în clasa VII-B a Liceului „Vasile Lupu”.

Lecţiile dedicate energiei regenerabile şi eficienţei energetice sunt desfăşurate într-o manieră interactivă, copiii participă la dezbateri în cadrul şcolii, discută on-line cu sute de colegi din alte şcoli pe teme de energie eco, construiesc machete de panouri fotovoltaice, turbine eoliene sau centrale pe biomasă, fac fash-moburi pe teme ecologice.

„Suportul didactic pentru elevi şi ghidul profesorilor , elaborate în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă cu susținerea mediului academic și a specialiștilor din cadrul Agenției pentru Eficiență Energetică, este valoros şi ne ajută să prezentăm informaţia într-o manieră modernă şi interactivă, fapt ce face acest curs atractiv în ochii elevilor”, susţine Natalia Halaim, profesoara cursului Surse regenerabile de energie la Liceul Vasile Lupu.

În premieră pentru Republica Moldova, toate şcolile din ţară au putut alege să studieze în anul de învățământ 2013-2014 energia regenerabilă şi eficienţa energetică datorită unui ordin emis de Ministerul Educaţiei prin care cursul „Surse de Energie Regenerabilă” a fost inclus în lista disciplinelor opționale.

„Mă bucur să văd că acest curs a depăşit hotarele comunităţilor ce au conectate instituţii publice la sisteme de încălzire pe biomasă. Sunt impresionat de maniera modernă , interactivă şi plină de conţinut în transmiterea informaţiei despre energia regenerabilă şi eficienţa energetică. Exemplul acestei şcoli m-a convins încă o dată cât de valoroasă este investiţia Uniunii Europene în tânăra generaţie, aceşti copii fiind cei care îşi vor învăţa prietenii, familia să folosească raţional energia din jurul nostru. Acesta este unul din rolurile cheie pe care le joacă ei pentru propria ţară” , a declarat Alexandre Darras, Attaché -Manager de proiecte la Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova.

Amintim că din 2011 până în 2013, cursul de regenerabile şi eficienţă energetică era studiat doar în comunitățile ce îşi conectau şcolile, grădiniţele la sisteme de încălzire pe biomasă în cadrul Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă”. Cei mai activi elevi, selectaţi în urma unui concurs, obţin invitaţie la tabăra de vară „Energel”. Până în prezent, cursul de regenerabile şi eficienţa energetică a fost predat în 352 şcoli din toate raioanele republicii, cuprinzând în total cca 19, 000 de copii.

Inițiativa educațională pe regenerabile și eficiența energetică este desfășurată în parteneriat cu Institutul de Formare Continuă și Centrul Republican pentru Copii și Tineret ”Gutta-Club”.

Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln Euro) și PNUD Moldova (560,000 Euro).

Sursa:  biomasa.aee.md