• sl3
  • sl2
  • sl9
  • sl1
  • sl4
  • sl8
  • sl6
  • sl5
  • sl7

Agenți economici din Moldova și Cehia s-au întrunit la Chișinău

Peste 100 agenți economici din Moldova și peste 30 de reprezentanți ai mediului de afaceri din Cehia s-au reunit pe 22 mai 2014, la Chișinău, în cadrul unui forum economic bilateral. Întrunirea a avut loc în contextul vizitei oficiale în țara noastră a preşedintelui Republicii Cehe, Milos Zeman, fiind organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei, Camera Cehă de Comerț și Industrie pentru țările CSI și Confederația industrială din Cehia.

În deschiderea evenimentului, președintele CCI a Moldovei, Gheorghe Cucu, a subliniat că, unul din principalele obiective ale forumului este consolidarea şi extinderea relaţiilor comercial-economice dintre Republica Moldova şi Cehia prin identificarea domeniilor de colaborare care să ofere noi oportunităţi reprezentanţilor businessului din cele două țări.

Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, a menţionat că Republica Moldova are nevoie de parteneri comerciali de încredere, iar Cehia este unul dintre ei. "Odată cu intrarea în vigoare a Acordului de liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, ne propunem să ne integrăm organic în circuitul european şi să reindustrializăm ţara" a spus Valeriu Lazăr.

Karel Novotny, viceministru al Industriei şi Comerţului al Republicii Cehe, s-a referit la proiectele desfășurate de partenerii cehi în Moldova, fiind convins că numărul lor va crește.

În discursul său, președintele Nicolae Timofti și-a exprimat încrederea că raporturile economice bilaterale vor fi consolidate și aprofundate în perioada următoare.
"Dintre țările Uniunii Europene, Republica Cehă este unul dintre cei mai mari importatori ai vinurilor moldovenești. Țin să exprim gratitudine și să menționez că apreciem înalt interesul pentru vinurile noastre, în condițiile în care, în ultimii ani, din motive cunoscute, a trebuit să reorientăm exporturile de vinuri către alte piețe", a afirmat Nicolae Timofti.
Președintele Republicii Moldova a mai accentuată că țara noastră este interesată de stabilirea unor parteneriate eficiente cu agenți economici cehi în domenii precum transport, eficiență energetică, agricultură ş.a.

La rândul său, președintele Republicii Cehe, Milos Zeman, a declarat că fără o bază industrială şi agrară solidă nu poate exista o creştere economică, iar fără de o infrastructură a transporturilor și dezvoltare energetică, nicio țară nu va atrage investiții.
"Este binevenit faptul că avem un schimb de mărfuri atât de promiţător cu Republica Moldova, dar mult mai important este să avem schimburi substanţiale de capital şi de investiţii. Or, este bine să importăm mere, dar și mai bine este să sădim livada și să avem grijă ca ea să nu îmbătrânească.
Apreciez înalt vinurile și divinurile moldovenești și îi urez Republicii Moldova nu numai să exporte cât mai mult vin, dar și să sădească cât mai multe podgorii", a spus Milos Zeman.
După ședința plenară au avut loc întrevederi bilaterale de afaceri între agenții economici din Moldova și Cehia.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Cehia, pentru anul 2013, a înregistrat suma de 94.9 mil. USD, crescând cu 15.87% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată a înregistrat suma de 25.6 mil. USD, sau cu 51.4% mai mult faţă de anul 2012.
Importul de mărfuri efectuat în 2013 în Republica Moldova din Cehia a însumat 69.3 mil. USD şi a înregistrat o creștere de 6.6 % în raport cu anul 2012.

Sursa: chamber.md